Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan 2023 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nın bir parçası olarak, savunma ve güvenlik hizmetlerine yönelik önemli yatırımlar yapıldı. Anlaşma çerçevesinde, Savunma ve Güvenlik Sektörü projelerine toplam 77,7 milyon TL ödenek ayrıldı ve bu ödenekten 26,4 milyon TL harcandı.

Bu finansmanın bir kısmı, Polis Teşkilatını Güçlendirme Projesi için kullanıldı. Proje kapsamında toplam 38 milyon TL ödenek ayrıldı ve 19,4 milyon TL harcama yapıldı. Harcamalar, 7 adet panel van, 2 adet çift kabin arazi aracı ve 1 adet jip alımı için 7,8 milyon TL, mevcut resmi hizmet araçlarının tamir ve bakımı için 3,1 milyon TL, resmi üniformalar için 2,8 milyon TL, Gönyeli Polis Karakolunun çevre düzenlemesi ve mefruşat, demirbaş alımı için 2,1 milyon TL, 155,199 ve 156 acil hatların birleştirilmesi için 1,3 milyon TL, Polis Müdürlük Binaları, Lojman, Karakol ve Şubelerinin Tamir, Bakım ve Onarımı için 1,5 milyon TL ve teknik teçhizatları bakım onarımı için 1 milyon TL olarak gerçekleştirildi.

Büyükelçimiz Sayın Metin Feyzioğlu, KKTC Polis Genel Müdürü Kasım Kuni, KKTC Polis Genel Müdür 1. Yardımcısı Ahmet Beşerler, KKTC Polis Genel Müdür 2. Yardımcısı Zafer Zaifer, T.C. EGM Asayiş Daire Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Tolga Yılmaz, Büyükelçiliğimiz ve PGM’den yetkililerin katılımı ile Polis Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle protokol kapsamında alınan 10 araç PGM’ye teslim edildi.

Ayrıca törende, polisiye olaylara ilk müdahalede ve kriminal olayları incelemede kullanılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Polis Genel Müdürlüğü’ne hibe edilen 2 adet polis motosikleti ile motosiklet sürücü kıyafeti, laboratuvar, olay yeri inceleme, fotoğrafçılık ve bomba imha malzemeleri teslim edildi.

İhale süreçleri devam eden ve/veya ihale süreci tamamlanmış mal temin süreci devam eden Elektronik Belge Yönetim Sistemi Donanımı, Server Alımı, Bilgisayar ve teknik donanımı, Trafik Şube El tableti alımı ve Tepe Lambaları Donanım ve Yedekleme Projeleri için toplamda 17,1 milyon TL ödenek tahsis edilmiştir.

Anlaşma kapsamında yürütülen Polis Genel Müdürlüğü Binası için Merkezi Isıtma ve Soğutma Sistemi Temini Projesi kapsamında 6 milyon TL ödenek ayrıldı ve 5,3 milyon TL harcandı. Proje ile Polis Genel Müdürlüğü’ne 73 adet 12000 BTU, 16 adet 18000BTU ve 21 Adet 24000BTU salon tipi klima temin edildi.

İtfaiye Genel Müdürlüğü için de mevcut itfaiye araçlarının tamiri ve yeni itfaiye aracı temini ile depreme yönelik malzeme alımı için toplamda 11,7 milyon TL ödenek ayrıldı.

Bu yatırımların yanı sıra, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile iş birliği içinde Polis Genel Müdürlüğüne 15 adet ek binek aracın temini için ihale süreci tamamlandı ve sözleşmeler 22 Aralık 2023 tarihinde imzalandı. Bu araçların 120 takvim günü içinde teslim edilmesi planlanıyor.