KKTC tarımının gelişmesi için her türlü katkıyı sağlayan Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği (KEİ) Ofisi’nin finansal desteği ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün teknik desteği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen “KKTC Koşullarına Uygun Arpa Çeşitlerinin Geliştirilmesi, Yetiştiriciliği ve Kademeli Tohumluk Üretimi Sisteminin Oluşturulması Projesi” başarıyla devam ediyor.

2013 yılında başlatılan proje kapsamında, geçtiğimiz yıl KKTC’nin ilk yerli ve milli arpa çeşidi “Beşparmak” tescil edilmişti. Bu yıl ise tescil ettirilen ikinci çeşit, “Reşatbey Arpası” oldu.

KEİ bu kapsamda, tarımsal üretimde birikim ve tecrübe paylaşımı ile üreticileri doğru ürünlere yönlendirerek ürün çeşitliliğinin ve verimin artması hedefiyle projelerini sürdürüyor.

İsmini, proje lideri ve Tarım Dairesi Müdürü Dr. Reşat Değirmenci’den alan Reşatbey Arpası, yüksek tane ve ot verimine sahip olma özelliğiyle ön plana çıkıyor. Reşatbey Arpası, gelecek yıldan itibaren KKTC üreticileriyle buluşacak.

KKTC’NİN TESCİLLİ ARPASI OLAN “REŞATBEY” ÇEŞİDİNİN TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Yazlık gelişme tabiatında, sağlam saplı ve yatmaya dayanıklı, kardeşlenme kapasitesi yüksek, suya ve azota tepkisi iyi, eş zamanlı olgunlaşmaya sahip, başaklanma zamanı erkenci, başak kırıcılığı olmayan ve kolay geniş harmanlanabilen yüksek verimli ve geniş adaptasyon kabiliyetine sahip bir çeşittir.