Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde Kadın Kooperatifleri Buluşması etkinliği Beyarmudu Belediyesi Güney Mesarya Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında Kadın Kooperatifleri tecrübe Paylaşımı Paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Süheyla Erbilen’in yaptığı panelde, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yüksel Kan ile DAÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Becer; aromatik bitkiler, Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi (Gi-Ka Koop) Başkanı Dr. İçim Kavuklu; Kıbrıs’ta Türk kooperatifçiliği üzerinde konuşma yaparken, Konya KONES Kooperatifi Başkanı Şerife Yıldırım ile Kastamonu Kadın Kooperatifleri Başkanı Serpil Durgut, bağlı bulundukları kadın kooperatiflerinin başarı hikayelerini paylaştılar.

“Kadınların kooperatifçilik alanında etkinlikleri artırılmalı.”

Panelin açılış töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız Bakanlık Müdürü Meray Dürüst, kadınların kooperatifçilik alanında etkinliğinin artırılması, ülke ekonomisine çok daha sağlıklı katkı sağlayabilmesi adına gerçekleştirilen etkinliğin son derece önemli olduğunu ifade etti.

“KKTC ile ortak çalışmalarımız kız kardeşliğimizi pekiştirecek.”

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlıkları, Lefkoşa Büyükelçiliği KEİ Ofisi ve Gi-Ka Koop iş birliğinde Aralık ayında gerçekleştirdikleri Kadın Kooperatifi Eğitim Programının çok iyi bir uygulama örneği olduğunu kaydeden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, “Dil, tarih ve kültür birliği içerisinde olduğumuz ve anavatanımızdan ayrı tutmadığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti ile gerçekleştirilen ortak çalışmaların kız kardeşliğimizi pekiştireceğine tüm içtenliğimle inanıyorum.” dedi.

“KKTC biyolojik zenginlikleriyle de çok farklı bir konumda.”

Panelde söz alan ve aromatik bitkiler üzerine araştırmaları ve kitapları bulunan Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yüksel Kan, tıbbi bitkiler ana bilim dalında Türkiye ve KKTC’nin dünyada en zengin ülkelerin başında geldiğini, KKTC’nin stratejik önemi yanında biyolojik zenginlikleriyle de çok farklı bir konumda olduğunu ifade etti.

“Aromatik bitkiler ekonomiye kazandırılmalı.”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Becer, KKTC'deki aromatik bitkilerle ilgili bilgi ve çalışmaları paylaştı. Kıbrıs’ta Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi icra kurulunda aromatik bitkilerle ilgili bir proje hazırladıklarını ve Türkiye’nin desteğiyle Sınırüstü’nde pilot proje başlattıklarını kaydeden Becer, Kıbrıs’ın aromatik bitki açısından zengin olduğuna değinerek, bu zenginliğin üniversitelerdeki araştırmalarla sınırlı kalmaması, ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirtti.

“Kıbrıs Türkü’nün var oluş mücadelesinde kooperatifçilik büyük önem taşıyor.”

Kıbrıs Türkü’nün adada varoluş mücadelesinde ve cumhuriyetin temellerinin atılmasında kooperatifçiliğin çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Gi-Ka Koop Başkanı İçim Kavuklu, “Ekonomik ve sosyal açıdan bağlanıp güçleneceğiz. Kadınları güçlendirerek güçlü bir KKTC ile Türkiye’nin gücüne güç katmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Panel öncesi ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlıkları, Lefkoşa Büyükelçiliği KEİ Ofisi ve Gi-Ka Koop iş birliğinde Aralık ayında Girne’de gerçekleştirilen kadın kooperatifçiliği eğitimine katılanlara sertifikaları takdim edildi.

Kadın Kooperatifleri Buluşması Kadın Kooperatifleri Tecrübe Paylaşımı” panelinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında Sosyal Hizmetler Alanında İş Birliği Protokolü İmza Töreni düzenlendi.