Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin, Türkiye ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ortak Daimi Komisyonu Birinci Toplantısı vesilesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ziyaret gerçekleştirdi. 29 Ocak Pazar günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki programını başlatan Sayın Bilgin’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki temasları, 31 Ocak Salı akşamı son bulacak.

Türkiye’nin Sağlık ve Sosyal Güvenlik İle İlgili Hizmetleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Paylaşılacak

Daha önce kararlaştırılmasına rağmen tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle askıya alınan KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ortak Daimi Komisyonu Birinci Toplantısı Protokolü, Sayın Bilgin’in ziyaretiyle imzalandı. Özellikle Türkiye’nin sağlık ve sosyal güvenlik hizmetleri konularındaki tecrübesinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne aktarılmasını kolaylaştıracak protokol kapsamında,  Türkiye’de oldukça güçlü olan sosyal güvenlik, emeklilik ve sağlık sigortası sistemlerinin işleyişlerinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile paylaşılması amaçlanıyor.

Türkiye-KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ortak Daimi Komisyonu I. Toplantısı kapsamında Lefkoşa Büyükelçimiz Sayın Metin Feyzioğlu ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Hasan Taçoy ile bir araya gelen Sayın Bilgin yaptığı konuşmada, emeği korumanın ve güçlendirmenin toplumları güçlendirdiğini;  çalışma hayatının, çalışma ilişkileriyle çalışma süresi ve sonrasındaki dönemi kapsayan bir süreç olduğunu vurguladı.

Geleceğe Güvenle, Huzur İçinde Birlikte Yürüyoruz

Toplantıda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin refahı için çalışanların mutluluğuna ve iş hayatlarında huzurlu olmalarına önem verdiklerini ifade eden Sayın Bilgin, imzalanan protokol ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının her türlü çalışma yaşamı haklarından yararlanacaklarını, Türkiye Cumhuriyeti desteğiyle, geleceğe birlikte güven ve huzur içinde yürüyeceklerini vurguladı. Aynı görüşmede söz alan KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin iki kardeş ülke olarak iş birliğinin, dayanışmanın ve kardeşliğin güzel örneklerini ortaya koyduğunu kaydetti.

Protokolün imzalanması ile 2023-2024 yıllarını kapsayacak bir eylem planı uygulamaya girecek. Bu kapsamda, iki ülkedeki çalışma ilişkileri, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında karşılıklı deneyimler paylaşılarak ortak çalışmalar hız kazanacak. İki ülke arasında önceden imzalanmış olan Çalışma, Sosyal Güvenlik ve İstihdam Alanlarında İş Birliği Anlaşması’na daha fazla işlerlik kazandırılarak özel sektörün yanı sıra kamunun da üretim verimliliği artırılacak.

Program kapsamında, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ve KKTC Başbakanı Sayın Ünal Üstel ile de bir araya gelerek gündemi değerlendiren Bakanımız Sayın Bilgin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki temaslarını tamamlamasının ardından akşam saatlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ayrılacak.