Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan 2022 Yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı heyetleri arasında Eylem Planı’na yönelik toplantı ve yerinde incelemeler devam ediyor.

17 Ekim’de başlayan toplantı ve ziyaretlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcımız Sayın Rıdvan DURAN ve beraberindeki 11 kişilik heyete, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Hasan Taçoy’un yanı sıra 14 kişilik heyet ile Büyükelçilik Çalışma Müşavirimiz Sayın Cahit Durmuş ve Büyükelçilik KEİ Ofisi Koordinatörümüz Sayın Ömer Cihan eşlik ediyor.

Açılış toplantısına başkanlık eden KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Hasan Taçoy bakanlık çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi vererek Eylem Planı’nda gelinen son durum ve planlanan yol haritası ile ilgili görüşlerini iletti. 

Büyükelçimiz Sayın Ali Murat Başçeri’nin kabulünün ardından heyet, sırasıyla Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlük ve Lefkoşa Dairesi’nde, Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda yerinde incelemelerde bulunuldu.

KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın kabulünün ardından bugün sırasıyla; Güneşköy 18 yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne, Lefke Sosyal Hizmetler Dairesi ve Güzelyurt Sosyal Hizmetler Dairesi’ne ziyaretler gerçekleştirilecek.

Aile ve sosyal hizmetler alanlarında Türkiye ve KKTC iş birliğiyle reformlaştırılacak Eylem Planı’nda; aileler, kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlı bireyler, sosyal yardım alan vatandaşlar ile şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarına yönelik politika ve hizmetler konusunda iş birliğinin güçlendirilmesi, ortak stratejiler üretilmesi, bilgi ve deneyim paylaşımının yapılması ve var olan imkânların geliştirilmesi konu başlıkları ön plana çıkıyor.

Bunların yanı sıra kadının statüsünün güçlenmesine yönelik çalışmaları da destekleyecek olan iş birliği ile sosyal hizmet ve sosyal yardımlar alanında ihtiyaçların belirlenmesine yönelik çalışmalara destek verilmesi, ihtiyacı bulunan gruplara yönelik özelleşmiş hizmet modelleri ile sosyal yardım programları geliştirilmesi ve var olan programların güçlendirilmesi kararlaştırıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda bulunan eylemlere ilişkin saha ziyareti ve çalışma toplantıları, 19 Ekim 2022 tarihinde Girne Kaza Dairesi, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) ve Lapta Huzurevi ziyaretleri ile son bulacak.