2022 Yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve Meslek Örgütleri iş birliği ile yürütülmekte olan program ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan 12 adet meslek lisesi, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi haline gelecek.

Program Ne Amaçlıyor?

Mesleki ve Teknik Eğitim Programı ile sanayi ve hizmet sektörüne bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimli insan gücünün yetiştirilmesinin yanı sıra meslek liselerinin alt yapılarının güçlendirilmesi, atölyelerin ve insan kaynaklarının etkin kullanılması, ustalık, kalfalık ve öğretici ustalık eğitimlerinin artırılması amaçlanıyor.

İlk olarak 20 farklı alanda; Lefkoşa, Güzelyurt, Lefke, Gazimağusa, İskele ve Karpaz bölgelerinde bulunan meslek liselerinde gerçekleştirilecek olan eğitimler, alanlara yönelik sınıf ve atölyelerde uygulamalı olarak veya iş başında eğitim modeli ile uygulanacak. Düzenlenecek olan kursların, yaşam boyu eğitim merkezlerinde olabileceği gibi iş başında eğitim modeli ile de uygulanması sağlanacak.

Kadın Girişimcilere Pozitif Ayrımcılık

Kadınlara yönelik olarak Türkiye ve KKTC’deki kooperatifler bir araya getirilerek yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin üretim, fiyatlandırma ve markalaştırılması konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımının sağlanacağı program kapsamında, kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacak. Kadın girişimciliği özendirilerek kadınların kooperatif kurması ve ticari potansiyelin artırılması sağlanacak.             

Program kapsamında eğitim verilecek ilk 20 alan şu şekildedir:

1          Bilişim Teknolojisi

2          Büro Yönetimi ve Sekreterlik

3          Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

4          El Sanatları

5          Elektrik- Elektronik Teknolojisi

6          Gıda Teknolojisi

7          Moda Tasarım Teknolojisi

8          Grafik Fotoğraf ve Matbaacılık

9          Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri

10        Harita Tapu Kadostro ve Sondaj

11        İnşaat Teknolojisi

12        Makine Teknolojisi

13        Metal Teknolojisi

14        Mobilya ve İç Mekan Tasarımı

15        Motorlu Araçlar Teknolojisi

16        Muhasebe Finansman Pazarlama

17        Seramik

18        Tarım Teknolojisi

19        Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme

20        Yiyecek İçecek ve Konaklama Hizmetleri

Kurslarla ilgili detaylı bilgiye, mesleki teknik öğretim dairesi web sayfasından, (mtod.mebnet.net) meslek liselerinden ve odalardan ulaşabilirsiniz