Türk Eximbank kredilerinin Kıbrıs Türk iş dünyasına tanıtımının yapılması, kullanımının kolaylaştırılması, kapsamının ve miktarının artırılması ve iş dünyasının taleplerinin tespit edilmesi amacıyla bugün Lefkoşa Concorde Otel’de tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantı, Ekonomik Örgütler Platformu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği Ofisi ve KKTC Merkez Bankası koordinasyonluğunda düzenlendi.

Toplantıya, Başbakan Sayın Ünal Üstel, Büyükelçimiz Sayın Ali Murat Başçeri, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Olgun Amcaoğlu, Ekonomik Örgütler Platformu’nu oluşturan sivil toplum örgütleri ve temsilcileri ile Bankalar Birliği ve üst düzey bürokratlar katıldılar.

Büyükelçimiz Sayın Ali Murat Başçeri yaptığı konuşmada, hedefin Kıbrıs Türkünün KKTC’de aydınlık yarınlara emin adımlarla ulaşması, kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomiyle güçlü bir şekilde yola devam etmesi olduğunun altını çizdi.

Toplantıda, Türk Eximbank’tan gelen üst düzey yetkililer, mevcut uygulamaları anlatarak Kıbrıs Türk iş dünyasının beklentilerini dinledi ve gelen sorulara yanıt verdi.

Eximbank üst düzey yetkilileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki iş insanlarının kullanımına yönelik tahsis edilen tutarın ve ürün çeşitliliğinin artırılması ile kredi tahsis işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik olarak alınan talepler kapsamında çalışmalara devam edileceğini ifade ettiler.

Eximbank kredilerinin KKTC’deki ulaşılabilirliği, 2022 yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması kapsamında 10-11 Haziran tarihlerinde düzenlenen I. Gözden Geçirme Toplantısı’nda gündem olmuştur. Bu kapsamda ilgili teknik heyetler vakit kaybetmeden çalışmaya başlamış ve kısa sürede önemli mesafe kaydetmişlerdir.