Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında, kültür ve turizm alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan “TC-KKTC Kültür ve Turizm Ortak Çalışma Grubu 1. Toplantısı”, 9 Ağustos 2023 tarihinde KKTC’de düzenlendi.

Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Gökhan Yazgı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına ise Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Sayın Serhan Aktunç başkanlık etti. Ayrıca, Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi Koordinatörü Sayın Ömer Cihan toplantıda hazır bulundu.

Toplantının ana gündem maddesi 2022 ve 2023 yılları "Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşbirliği Çerçeve Belgesi Eylem Planları"na ilişkin görüş alışverişi oldu.

Toplantı sonucunda 11 maddeden oluşan hususlarda mutabakata varıldı. Bu

mutabakat kapsamında;

•           Arkeolojik kazı destekleri,

•           Kültür ve sanat kurumları arasında işbirliği,

•           Gezici sinema, kütüphane ve tiyatro kurulması,

•           Turizm alt yapısının geliştirilmesi,

•           KKTC turizminin markalaşması,

•           Turizm hizmet kalitesinin artırılması

gibi önemli konular ele alınmıştır.

Bu önemli toplantı, Türkiye ve KKTC arasındaki tarihi ve kültürel bağları daha da güçlendirerek, turizm alanında ortak çalışmaların belirlenmesine stratejik bir katkı sağlayacak. İki ülke arasında atılan bu işbirliği adımı, KKTC'nin kültür ve turizm potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik olup, bölge turizmine önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.