Tarihi geçmiş ilaç ve kimyasalların bertarafının ardından, laboratuvarın tamir ve güçlendirme çalışmaları başlayacak.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanlığına bağlı Devlet Laboratuvarı, 2016 yılında yaşanan talihsiz bir yangında kullanılamaz hale gelmiş ve aradan geçen sürede tarihi geçmiş tıbbi ilaç ve kimyasalların depolandığı bir yer olarak kullanılmıştı. Yangından sonra, laboratuvarın faaliyetlerine Türkiye Cumhuriyeti finansmanıyla kurulan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Veteriner Dairesi bünyesinde bulunan Ulusal Gıda Referans Laboratuvarında devam edilmiştir.
 
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında 30 milyon TL kaynak ayrılarak Devlet Laboratuvarı'nın eski binasında, geçmişten daha iyi koşullarda ve hizmet kalitesi artırılarak tekrar açılması için süreç başlatılmıştır. Bu kapsamda, laboratuvar içerisinde bulunan tarihi geçmiş tıbbi ilaç ve kimyasalların çevreye ve insana zarar vermeden uygun koşullarda bertarafında sona gelinmiştir. Toplamda 373.480 Kg atık taşınmıştır.
 
Atıkların bertarafının ardından, Devlet Laboratuvarı'nın tamir, tadil ve güçlendirilme çalışmalarına başlanacaktır. Bu sayede, halk sağlığı kapsamında gıda güvenilirliğinin pekiştirilmesi için önemli bir adım atılacak ve KKTC'nin ihraç potansiyeline de katkıda bulunulacaktır.