KKTC Başbakanlık’ın yürüttüğü ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği (KEİ) Ofisi finansmanı ile başlatılan 2023-2024 Girişimcilik Projesi’nde, tüm aşamaları başarı ile tamamlayan girişimci adaylarının listesi belirlendi.

KKTC Başbakanlık Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) koordinasyonunda ve Türk Bankası'nın eğitim sponsorluğunda gerçekleştirilen program, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği (KEİ) Ofisi finansmanı olan 20 milyon TL bütçe ile 33 girişimciye hibe desteği sağlandı. Program kapsamında, teknoloji ve yenilikçi iş fikirleri, geleneksel iş fikirleri ve KKTC ekonomisine değer katacak ihracat odaklı projelere öncelik verildi. Başarıyla sonuçlanan bu projeler, uzun vadede KKTC’yi bölgede girişimcilik ekosistemi açısından cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Programda kadın girişimciler, engelli girişimciler ve KKTC Bakanlar Kurulu’nun belirlediği öncelikli yörelerde kurulacak işletmelere artı puan uygulandı. 109 başvurunun alındığı programda, 94 kişi eğitimlere davet edildi, 77 kişi danışmanlık hizmeti aldı ve 70 kişi jüri karşısında sunumlarını gerçekleştirdi. Bu süreç sonucunda, 20 milyon TL finansal destek ile toplamda 33 girişimciye hibe desteği verildi.

Program, 2016 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti kaynakları ile KKTC’de yürütülmekte olup, bugüne kadar 791 proje başvurusu alınmış, 415 kişiye eğitim verilmiş ve 160 girişimciye hibe desteği sağlanmıştır. Bu hibeler sayesinde kurulan işletmelerdeki toplam istihdam, yaklaşık 350 kişiye ulaştı.

Girişimcilik Hibe Programı, KKTC’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaya devam ederken, genç ve yenilikçi girişimcilerin bölgede güçlü ve sürdürülebilir işletmeler kurmasına olanak tanımaktadır.

Başvuru sonuçlarına ve detaylara https://girisimcilik.kei.gov.tr adresinden ulaşılabilir.